Den holistiske tilgang – giver den bedre trivsel og velvære?
Ved første øjekast kan idéen om holistisk sundhed virke som en kærkommen modgift til en verden, der ofte føles fragmenteret og stresset; ind imellem fyldt med hindringer og modgang.
Hvem kan egentlig være imod balance, harmoni og det hele menneske?
Jeg har brug for at pointere at bag de flotte ord om den holistiske tilgang, gemmer der sig en bevægelse som ofte balancerer på en knivsæg mellem sund fornuft og pseudovidenskabelig svæven.
Det lyder jo fantastisk at en følelse af balance og velvære kan komme fra de behandlinger som har det hele menneske for øje. Et spørgsmål melder sig: Hvad betyder det egentlig? Hvordan måler vi denne balance, og hvordan sikrer vi, at det ikke bare er et smart markedsføringsgreb, der sælger ideen om en dyrebar harmoni, som kun kan opnås gennem specifikke behandlinger?
Et holistisk menneskesyn lyder tillokkende altruistisk, men hvad dækker det egentlig over?
Idéen om at tage alle menneskets behov i betragtning er både en løfterig vision og en farlig ambition. For hvem vurderer, hvad disse behov er? Og bliver kroppen virkelig forstået bedre ved at hænge det hele op på sammenhængen mellem krop, sind og sjæl?
Jeg forstår godt at det somme tider kan fremstå som en belejlig undskyldning for at slippe udenom mere konkret videnskabelig dokumentation. Og jeg kan godt lide videnskabelig dokumentation.
Når det kommer til sjælen, er den mere eller mindre udefinerbar. Her må spørgsmålet være om hvorledes denne sjæl kan integreres i et sundhedsmæssigt perspektiv? Hvis vi ikke længere er på jagt efter evidens, men snarere en form for sekulær spiritualitet forklædt som sundhedstilgang, så står jeg af.
Når det så er sagt, så tror jeg stadig på at et udgangspunkt i det holistiske giver mening, i hvert fald så længe det ikke ender i spekulationer og subjektive fortolkninger. Derfor bygger mit virke, som triggerpunktsmassør og akupressurbehandler, på uddannelse, viden, erfaring fra praksis, videnskab, en masse undersøgelser der hele tiden studeres, samt konstant læring. Alt dette lægger jeg oven i en oprigtig interesse for hvorfor mine klienter er endt med de spændinger, smerter og den immobilitet som de oplever.
Velkommen på briksen.