Close

Ømhed efter massage: Hvad sker der, og hvordan kan det lindres?

Du har netop modtaget en effektiv massage og føler dig afslappet og genopladet. Dagen efter vågner du dog med muskelømhed, træthed og en følelse af ubehag. Dette fænomen kaldes post-massage soreness og er ganske almindeligt for nogle. Noget forskning peger på at ca. ti procent oplever ømhed efter massage, hvilket skyldes en inflammatorisk respons forårsaget af mikroskopiske skader i muskelvævet. Denne proces aktiverer kroppens immunforsvar, hvor hvide blodceller begynder at reparere vævet.

Denne reaktion kan sammenlignes med den ømhed, der opstår efter styrketræning. Muskler, som ikke er vant til intens belastning, kan reagere ved at blive ømme. Ømheden bør dog ikke vare mere end et par dage. Vedvarende ubehag kan indikere, at behandlingen var for kraftig, og næste session bør tilpasses; gøres blidere.

Din massør ved at opvarmning af musklerne før dybvævsmassage, som fysiurgisk massage, triggerpunktsmassage og akupressur er afgørende for en god og effektiv massage, så kroppen er forberedt på en intens manipulation af vævet. Hvis der opstår en smerte undervejs eller efterfølgende er det afgørende at du kommunikerer med din massør, og giver feedback. Øget væskeindtag efter massagen hjælper med at skylle affaldsstoffer ud, forbedre cirkulationen og reducere ømhed. Et varmt bad kan yderligere afhjælpe muskelspændinger ved at forbedre blodgennemstrømningen og tilføre magnesium, som er essentielt for muskelfunktion og restitution.