Close

Kortisol og oxytocin

Oxytocin og kortisol er to vigtige hormoner, der spiller forskellige roller i kroppen, men de er også tæt forbundet og påvirker hinanden på forskellige måder.

Oxytocin er ofte kendt som kærlighedshormonet. Det frigives i kroppen ved massage, kram, berøring eller kærlig kontakt. Oxytocin spiller en central rolle i at styrke sociale bånd, fremme tillid og reducere angst. Det er også involveret i moderskabsinstinkter og kan frigives under graviditet og amning.

På den anden side har kortisol fået ry for at være et stresshormon. Det frigives som svar på stress og spiller en vigtig rolle i kroppens kamp-eller-flugt-respons. Kortisol er afgørende for at håndtere trusler og opretholde kropsfunktioner under stressede situationer.

Forholdet mellem oxytocin og kortisol er komplekst. Og det bør befinde sig en form for balance. På den ene side kan oxytocin hjælpe med at modvirke virkningerne af kortisol. På den anden side kan langvarig eksponering for stress og forhøjede niveauer af kortisol faktisk hæmme frigivelsen af oxytocin.

Når oxytocin frigives kan det reducere stressresponsen og dæmpe kortisols virkning. Dette skaber en følelse af ro og velvære.

I sidste ende er balancen mellem oxytocin og kortisol afgørende for vores følelsesmæssige og fysiske velvære.

Massage kan medvirke til en forøgelse af oxytocin og dermed medvirke til at bringe forholdet til kortisol i balance. En oxytocinmassage er blid og indeholder blandt andet også ansigtsmassage.