Close

Psoas-musklen: Essentiel for din holdning, bevægelse og velvære.

Psoas-musklen, som også kendes som “sjælens muskel,” er en af kroppens mest centrale muskler, som forbinder overkroppen med underkroppen. Muskeln spiller en afgørende rolle i menneskets anatomi og velbefindende. Den strækker sig fra lændehvirvlerne ned til lårbenet og er essentiel for mange af kroppens bevægelser. Dens funktion og tilstand har en stor indflydelse på både fysisk og mental sundhed.

Psoas-musklen: Funktioner og betydning

Psoas-musklen har flere vigtige funktioner, som alle bidrager til kroppens generelle funktionalitet og stabilitet:

  1. Kropsholdning og Stabilitet: Psoas-musklen er afgørende for at stabilisere rygsøjlen og opretholde en korrekt kropsholdning. Den hjælper med at afbalancere kroppen og forhindre overdreven lændelordose (overdreven bue i lænden), som kan føre til rygsmerter.
  2. Bevægelse: Denne muskel er primær motor i hoftebøjning, hvilket gør den vigtig for aktiviteter som at gå, løbe og sidde. Den fungerer også som en vigtig stabilisator under bevægelser, der involverer hofteleddet, og gør det muligt at bøje lænden og rotere benene.
  3. Respiration: Psoas-musklen er forbundet med mellemgulvet (diafragma) via bindevæv og spiller dermed en rolle i vejrtrækningen. En afbalanceret og afslappet psoas-muskel kan fremme dyb og effektiv vejrtrækning.

Konsekvenser af dysfunktionel psoas-muskel

En dysfunktionel psoas-muskel kan have vidtrækkende konsekvenser for kroppens helbred. Hvis musklen er for spændt eller afkortet, kan den være en af de dybere årsager til problemer i den nederste del af ryggen, lysken, bækkenet og endda fordøjelsesproblemer. Hos kvinder kan en spændt psoas-muskel også føre til menstruationssmerter.

De mest udbredte årsager til, at psoas-musklen bliver dysfunktionel, kan være belastende træning og motion, at sidde meget ned eller en anstrengt holdning. Følelser som stress, frygt og angst kan også påvirke musklen, fordi psoas er en af de første muskler, vi spænder op, når vi befinder os i en “kamp-flugt”-situation. Dette er en medfødt refleks og grunden til, at musklen også kaldes “følelsesmusklen”.

Desuden kan en spændt psoas-muskel påvirke vores vejrtrækning negativt, fordi den er forbundet med diafragma. En spændt psoas kan hindre diafragma i at bevæge sig frit, hvilket forringer vores åndedræt.

Smerter i forbindelse med en påvirket psoas-muskel kan opleves i lænden ind mod rygsøjlen, altså ved de nederste ryghvirvler, omkring den øverste del af balderne, på forsiden af benet i den øverste del af låret ind mod lysken, og kan ind imellem også være skyld i smerter bag knæskallen.

Psoas-musklen og kroppens beskyttelse

Psoas-musklen har også en beskyttende funktion. Hvis vi falder, reagerer kroppen automatisk ved at krumme sig sammen for at beskytte organerne. Denne reflektoriske (automatiske) reaktion styres på hjerneniveau og ligger uden for vores bevidste kontrol. Denne beskyttende reaktion gælder ikke kun for fysisk fare, men også for mental belastning som stress og bekymringer. Smerte kan også påvirke psoas negativt og gøre den “sur” og uelastisk, da kroppen opfatter smerte som stress.

Hvordan plejer man sin psoas-muskel?

Heldigvis kan du selv gøre meget for at få en bedre fungerende psoas-muskel. Regelmæssige strækøvelser kan hjælpe med at opretholde fleksibiliteten i psoas-musklen. Det kræver kun et par minutters udstrækning om dagen for at mærke en forbedring. Øvelser som yoga og specifikke strækøvelser, der fokuserer på hoftebøjeren, kan være særligt effektive. Og så er der selvfølgelig massage som en mulighed for både at forebygge og helbrede en smertefuld psoas-muskel.

God behandling

En god behandling af psoas-musklen drejer sig om først at fjerne aktive triggerpunkter således at musklen ikke er opspændt. Dernæst handler det om at massere musklen på den korrekte måde. Det kræver indsigt og erfring, hvilket betyder at det kan give god mening at finde en kvalificeret massør.